
Coaching? Ik?
- Geplaatst door Anne-Mieke Mulder
- Op 24 juli 2020
- 0 Reacties
Waarom coaching juist wél een goede stap is
Coaching is een vorm van professionale begeleiding die kan helpen om jezelf beter te begrijpen en jezelf verder te ontwikkelen. Dit kan zowel op werk gebied als op persoonlijk gebied.
Over het algemeen kloppen mensen aan bij een coach met de volgende wensen (bron: Psychologie Magazine):
- stress en burn-outklachten verminderen (30%)
- passend werk vinden (30%)
- werk-privébalans herstellen (24%)
- beter grenzen stellen of assertiever worden (20%)
- milder worden naar jezelf of anderen (18%)
‘Ik moet dit alleen oplossen!?’
Heb je het gevoel dat persoonlijke coaching impliceert dat je een probleem hebt die je niet alleen op kunt lossen? Gechoacht worden is niet iets om je voor te schamen. Tegenwoordig is coaching juist een teken dat je het lef hebt kritisch naar jezelf te kijken en dat je wilt ontwikkelen. Of dat een werkgever bereid is te investeren in jouw ontwikkeling.
Een goede coach ondersteunt jou in je ontwikkeling en in de vragen waar je mee speelt. Het is een zoektocht naar antwoorden op jouw vragen. Op die manier maak je snel stappen die toepasbaar zijn in je werk- en privé leven.
Wil je kant-en-klare oplossingen?
Dat biedt een coach in ieder geval niet. Een coach vertelt je niet wat je moet doen en bied je geen stappenplan. Een coach gebruikt de juiste vraagstelling om je een spiegel voor te houden, zodat je zelf met de oplossing komt en je eigen rol reflecteert in een situatie.
Zo veel soorten coaching?
Er zijn heel veel verschillende soorten coaching, van stress coaching tot life coaching, van wandelcoach tot spirituele coach. Al die verschillende methode van coaching zijn uiteindelijk niet perse doorslaggevens voor het succes. Elke coach heeft namelijk als doel jou verder te helpen. Kies dus vooral wat bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt.
De methode die ik gebruik, de ODC meting, is onderdeel van analytische coaching. Analytische coaching is ontleend aan de analytische psychologie zoals ontwikkeld door Carl Gustav Jung. Analytische coaching kan je zowel voor loopbaancoaching als voor persoonlijke ontwikkeling inzetten. De ODC meting is geen absolute waarheid, net als geen enkele meting of assessment jouw absolute waarheid weergeeft. Ik gebruik de ODC meting als basis voor de coachingssessies. Ik pas mijn vraagstelling en observaties richting jou aan op basis van jouw ODC profiel. De ODC laat namelijk patronen zien waar jij je misschien (nog) niet bewust van bent. Ik analyseer door middel van je meting en hetgeen je mij verteld (verbaal en non-verbaal). Door juiste vragen te stellen en je terug te geven wat ik observeer krijg je inzichten die je in je eentje niet zo snel zal krijgen.
0 Reacties